Thursday, 28 May 2015

From Jelebu to Jeddah

Bermulalah musafir mama dan baba dari Jelebu. Pak teh Yazid yang bawa kereta, atok di depan. Mama, Mus'ab, baba dan wan di belakang. Pakteh punya gaya pemanduan dan suasana melalui Bukit Tangga dan jalan Kuala Klawang menyebabkan mama muntah. Masa tu semua tidur termasuk Mus'ab. Mama cakap pada atok, mama nak muntah. Berhenti tepi jalan dan muntah semuanya.

Sehingga ke KLIA mama berterusan muntah. Mama gagahkan diri susukan Mus'ab Tapi Mus'ab pula tak mau menyusu. Mus'ab nak pandang keliling dan asik buka tudung mama sambil senyum-senyum. Mengalir air mata masa tu bahawa mama akan tinggalkan Mus'ab di Jelebu. Mus'ab boleh senyum sebab Mus'ab belum faham mama dan baba nak ke mana. Dan ketika tulis ni, mama sangat rindu Mus'ab tapi mama sedar ini untuk sementara. Inilah manifestasi cinta kita sesama manusia, Allah adalah sandaran kita. Tiap doa mama di Madinah, mama doakan Mus'ab. Keluar dari Nabawi, mama lihat mana-mana baby, mama ingat Mus'ab. Bukan mama saja, baba pon. Pendek kata, kitorang tak lupakan Mus'ab, ingatan mesti diiringi dengan doa, pesan baba.

Back to muntah, mama muntah sampai lembik, masa nak scan passport sampailah dalam kapal terbang. Nak cerita details tapi banyak sangat. Mama gagahkan semuanya. Jika ditakdir mati, matilah di tempat mulia. 

Setelah 3 jam penerbangan mama masih muntah berterusan. Mama hanya minum dan makan buah. Lepas muntah mama minum dan baring di paha baba. Mama pejam mata dan tidur. Tapi mama tak tidur, mama terdengar suara baba teresak-esak menangis. 

"Amal, awak tak patut pergi tadi..." Mama tahu baba tak sanggup lihat mama macam ni dan baba tak tahan berpisah Dengan Mus'ab di KLIA tadi. Mama lihat tadi baba peluk Mus'ab dan cium, baba nangis. Wan pon nangis. Mus'ab relax saja dalam dukungan atok, mama pula pulun muntah. Dan di situ berpisah, mama lihat Mus'ab pergi. 

That us our toughest decision we ever made!

Pukul 3 petang penerbangan berlepas, mama muntah dan minum segala air yang ada. Kemudian mama asek minta air milo ais sampai habis dan bisnes class pon habis milo ais. Mama rasakan Allah mula memberi kesembuhan kepada mama melalui air milo itu. Milo ais. Mama masih muntah, tapi bila muntah milo ok la, tak sakit sangat, rasa pon masih ok berbanding muntah jus oren yang memedihkan tekak mama... Jijik pula kalau imagine.

Sampailah air milo habis mama gagahkan makan toti dalm 2 cubitan. Muntah juga, begitulah buah dan apa saja... Lepas tu mama minta air kopi ais. Syukur alhamdulillah flight attandance (MAS) sangat sabar dan membantu. Muntah pon stop, masa tu dalam jam 10 waktu Malaysia, 7 jam penerbangan, lebih kurang dah 11 jam mama muntah. 

Kalau masih muntah, mama rela dimasukkan iv drip di Jeddah nanti. Tapi mama yakin nak pergi tempat barakah Allah pasti lindungi dan sembuhkan. 1225 waktu malaysia, 745 malam waktu jeddah, kami pon mendarat. Biasalah kena berbaring dan tunggu, mama jadi loya, bawa air sickness bag, tapi ada makcik hulurkan gula-gula hacks. Ohhh lega. 

Kami melepasi tapisan imigresen arab saudi. Dan solat di airport jeddah. Mama ambil kesempatan untuk tukar baju dan solat lepas tu pam susu, sebab dah bengkak sangat. Hampir 2 botol sempat pam dan mama hanya buangkan saja susu itu bersama linangan air mata. Mama fikir apa yang Mus'ab sedang buat, lapar atau kenyang, macam mana Mus'ab menyusu. Allah jualah sebaik penjaga.

Kami bergerak ke Madinah dengan bas selama 6 jam. Malam gelap, mama masih pam dan buang saja susu tersebut. Mama rasa semakin okay, rapid recovery bila ingat Mus'ab hihiii.

225 pagi waktu Madinah, mama tiba di mubarak silver hotel, selang 3 bangunan dari Nabawi. Mama mandi dan terus siap, jalan kaki dengan baba, masuk ke masjid Nabi, kekasih Allah.

Inilah Madinah, tanah yang menyimpan jasab manusia mulia kekasih Allah, bumi penuh barakah dan perjuangan menegakkan syiar Islam. 

Mama letih tapi rindu nabi,
Madinah al-Munawwarah

No comments:

Post a Comment

nak komen? silakan. komen anda sangat berharga..