Sunday, 4 June 2017

Adik baby

Assalamualaikum adik baby.


Tanpa tidak disangka, dan segala pengharapan, pergantungan kepada Allah, sehingga hari ini kamu telah berusia 28 minggu dalam kandungan. 

Mengandung kali ketiga selepas 6 bulan episod keguguran. Inilah pertama kali hendak ditulis bagaimana mana pengalaman mengandungkan kamu. Rupanya setiap pengalaman mengandung tu tak sama. Cabarannya lain-lain pula. Kalau dulu semasa abang Mus'ab, trimester pertama hanya lemah-lemah. Selebihnya agak cergas ke sana sini.

Jadi masa trimester pertama, mama tak masak lansung. Kasihan baba dan abang Mus'ab. Kami hanya makan di kedai. Apa saja yang mama makan, semuanya tawar di lidah mama. Jadi mama yang kuat makan sebelum ini, berubah menjadi tidak pemakan. Akibatnya, 5kg susut. Doktor pon kata itu tak bagus. Mama sedaya upaya menelan makanan.

Kandungan kali ini cabarannya bukan sahaja letih-letih, tapi diuji dengan sedikit pendarahan. Lebih kerap jumpa doktor. Sampaikan pakar pon periksa perut mama juga semasa minggu 17 (lebih kurang). Hampir saja perlu dirujuk pakar untuk makan ubat nak kuatkan rahim tu. Tapi doktor kata, percayalah bukan mudah melahirkan seorang dai'e, landungan itu diletakkan di ruang yang kukuh iaitu rahim. Seperti doktor tau, mama goyah, tak yakin untuk meneruskan kandungan.

Kisahnya selepas habis lab, tiba-tiba rasa panas, ada darah keluar dan basah. Takut sangat, memandu sendiri ke klinik swasta, berjumpa Dr. Hayati yang telah beri ceramah free kepada mama, bukan mudah melahirkan dai'e. Waktu itu sangat risau dan pasrah. Adakah episod keguguran berulang.

Dr.Hayati scan dan lihat jantung kamu yang aktif. Perkembangan yang baik. Tapi doktor dapati ada fibroid. Tapi setelah jumpa pakar, fibroid tu dah tak dapat dikesan. Keseluruhannya, doktor kata on track, sihat dan baik. Alhamdulillah, selalu mama doa agar adik baby sentiasa sihat.

Minggu lain cabarannya lain pula, ada yang fundal height lebih, kemudian kembali normal. Apabila sudah 4 bulan, deria rasa kembali muncul, mama dah kembali suka makan. Naik pula berat melebihi sepatutnya. Jadi selang 2 hari, kena periksa urine dan tekanan darah. Syukur semuanya normal belaka.

Selepas 6 bulan, kegemukan mama kian ketara. Perut pon sangat sudah ke depan. Cepat pula mama dapat rasa gerakan kamu.

Tak lama kemudian, cabaran meningkat Hb pula. Cepat pula Hb drop kali ini. Mama pon mengambil inisiatif meninum air rebusan kurma merah. Setakat ini dalam tempoh eksperimen lagi.
Selepas suntikan tetanus, mama demam 3 hari. Masa tu mama hadiro dairah, kemudian pergi bercuti ke Langkawi. Walaupun demam, mama bertahan untuk jalan dan shopping. Mama makan paracetamol sahaja. Sekali lagi, syukur Alhamdulillah demam pon kebah.


Masa tu mama demam, panas terik pon kita naik bot. Itu dah masuk laut andaman. (Life jacket saja tak pakai huhuhu)

Dan saat ini, kamu aktif melakukan gerakan. Kalau pergi daurah, mama sakit pinggang jika duduk bersila di lantai. Nak bangun susah. Solat pon sukar bila sujud dan nak bangun dari sujud. Tapi mama kuat!! Sekarang 9ramadhan, syukur kerana Allah izinkan mama sihat untuk berpuasa, baca dan tadabbur quran dan berterawih. Tapi mama masak simple saja. Abang Mus'ab juga lasak sangat kerana sentiasa nak berdamping dengan mama. Mungkin dia bimbang, perhatian dan kasih sayang mama pada dia berkurang setelah ada kamu. Hihihi.

Baiklah, sempena Ramadhan mulia ini, sambil mengandungkan kamu, mama terus kuatkan azam melakukan amal soleh. Segalanya dengan izin Allah. 

Amal Harun
Kuala Pilah


No comments:

Post a Comment

nak komen? silakan. komen anda sangat berharga..