Saturday, 1 October 2016

KejelekanJarang aku nak berasa jelek dengan orang, tapi ini tahap yang kau akan rasa naik menyampah lagi jelek bila hari-hari kau hadap benda yang sama, kemudian kau pesan pada diri kau agar bersabar, diam dan tampil dengan senyuman. 

Ya kau cuba sedaya upaya untuk diam dan sabar, natijahnya kau naik jelek dan meluat. 

Ada 5 kejelekan yang aku hadapi, tapi sekarang aku harus luahkan 2 sahaja di sini. Yang lain, aku cuba abaikan. Tak usahlah anda membacanya kerana ia sekadar luahan yang tak bermanfaat pada sesiapa yang membacanya kecuali diriku sendiri yang lega bila menghamburkan segala yang terbuku.

1. Masa
Budaya di galapagos ialah bertolak awal ke kelas 10 minit kerana kelas dan MP jauh. Di pilahdelphia tak jauh 5 minit boleh sampai. Jadi aku pon bertolak 5 minit awal, kadang 3 minit. 

Masalahnya orang yang dalam kelas aku nak masuk, tak sedar dia pula perlu keluar dan memberi laluan kelas selanjutnya menggunakan tempat itu. Dia mungkin larut dan asyik dalam pengajarannya. Baiklah aku maafkan. 

Oh ya! Prosedur juga dimaklumi agar cikgu perlu melepaskan 5 minit awal agar memberi ruang dan masa kepada pelajar untuk bergerak ke kelas lain. Ada yang nak panjat bilik tutorial tingkat 3, atau ke dewan kuliah atau ke makmal komputer yang jauhnya beribu batu. Jadi cikgu perlu untuk selesai kelas 5 minit awal sebelum masa berakhir.

Berbalik kepada kelas yang aku tiba on time, pukul 10 dah, cikgu yang di dalam masih belum keluar, lalu aku berdiri di depan pintu sebagai signal kelas itu akan digunakan. Pelajarku juga sedang berdiri menunggu masuk ke kelas. Malangnya signal kami tak difahami atau tak dilayan. Akibatnya, kami hilang hampir 10 minit. Masa itu kan emas? Sebab jumpa 2 kali saja seminggu, dalam tempoh 50 minit harus menerangkan pelbagai penerangan kepada pelajar yang amatlah lemah konsepnya, harus juga melayan pelbagai masalah dan harus juga menghabiskan silibus. Kalau tak ada kekangan, ambillah masa lajak 30 minit pon aku tak kisah, tetapi point utama ialah hormati masa orang lain, dan tepatilah masa kerana anda juga cikgu. 

Ada ketika di masa lain dan kelas lain, aku pergi dan terpacak depan kelas on time! Kelas yang berada di dalam, cikgunya lepaskn on time, ya aku hargai ketepatan masa mereka, namun lain pula yang menimpa, pelajar aku dari makmal komputer sering lambat tiba. Bila tanya kenapa lambat, bila habis kelas, dianggarkan keluar lambat 5 minit selepas masa dan berjalan jauh antara makmal komputer dengan makmal kimia. Aku tak marah pelajarku kerana mereka juga nampak berjalan terkocoh-kocoh. Mereka juga lelah tercungap-cungap mencari nafas dan meneguk air. Lalu aku pesan, beritahulah cikgu kamu agar  lepaskan awal 5 minit agar tiba on time di kelas berikutnya. Beritahulah dan ingatkan dia dengan sopan apabila masa tiba. Tapi insiden pelajar tiba lewat dan rupa dah macam mangsa kena ribut sering terjadi sehingga kini minggu ke 12. Lalu aku nyatakan rungutan ini kepada rakan senior dan ketuaku, namun mereka seakan masak dengan perkara ini kerana melibatkan cikgu dari subjek yang sama apabila aduan dibuat.

Semasa di galapagos, bila aku masuk kuliah, selama 3 minggu ada 2 kumpulan tutor lambat masuk ke kuliahku, mereka amat takut dengan cikgu mereka. Lalu aku kirimkan sms secara damai kepada cikgu mereka agar mohon dilepaskan 5 minit awal, kerana mereka tiba di dewan kuliah 15 minit selepas masa. 

Aku juga tidak selalu betul, kadangkala sering terjadi aku lepaskan melebihi masa 5 minit kerana terlupa, berlaku 2 kali, kemudian aku terima teguran dari rakan subjek matematik. Terus aku mohon maaf kerana aku memang tak sengaja terlajak. Masalah itu tak berlaku lagi. Ada juga pelajar ingatkan aku masa hampir tiba ke 5 minit akhir, mereka harus segera ke kuliah biologi, mereka takut lambat dan takut duduk di tangga. Ya, barulah ada give and take dan saling menghormati. Bukankah ini lebih harmoni? Semuanya terasa dirai?

Pernah bila aku dan pelajar berdiri menunggu di luar, lalu cikgu itu keluar sambil buat muka masam dan lansung tak pandang, itu aku tak kisah, tapi sila hormat masa orang. Dan kenapa nak buat macam tu, cikgu kan ada budi bahasanya. Paling koman kalau dah sedap lajak ambil masa orang yang menyebabkan orang berdiri tengah panas di koridor menunggu kau yang tak pandai hormat masa orang, bila keluar tu mohonlah maaf. Hanya perkataan maaf. Tapi ego mengatasi. Sudahlah kau lambat, papan putih kau guna tadi pon tak dipadam. Ahh, malu sekali. Tapi tak mengapa kerana aku cuba diam dan cuba padam sambil ingatkan diri, ini pahala. Ini pahala. Dan aku harus lebih bersyukur kerana punya pelajar yang tinggi 'common sense'nya kerana mereka tawarkan diri untuk tolong padam. 

Walaupun kau jadi pensyarah, janganlah kau rasa hebat, tak kisahlah hebat dari orang lain atau pelajar. Itu takabbur. Ya dalam quran yang aku tak pasti ayatnya di mana (aku tak macam zakir naik sebab pelupa) terdapat ayat yang mengingatkan manusia itu sering kali rasa dirinya hebat kerana merasakan itu adalah hasil usahanya. Aduhhh, insaflah kita semua tak sempurna, semua Allah bagi. 

2. Potong baris

Kalau pagi-pagi dan petang-petang waktu puncak, yakni sebelum punch kad, akan ada para cikgu berbaris untuk punch. Di galapagos lebih getir kerana thumb print. Getir kerana bila letak jari, kadang tak detect sedangkan masa dah nak dekat. Point ialah walau apa pon masa itu, bila nak thumb in atau punch in kad, akan berbaris ikut turn. Malangnya, semasa aku berbaris, dan di belakangku masih ada orang berbaris, tiba-tiba dipintas tatkala aku mengangkat tangan mengambil kad. Aku terkesima, kerana barisan orang nak punch adalah jelas. Bila orang itu dah punch kad, dia berlalu tanpa rasa bersalah melihat barisan. Tiada kata maaf darinya. Malu jika itu seorang cikgu. 

Dalam hati aku terkesan kerana itu agak 'rude' tapi aku pujuk diri bahawa aku sendiri yang lembap bila nak punch. Ya aku lembap. Padahal aku dah tahu lokasi di mana kad aku. Hanya dipintas ketika tanganku menyentuh kad. 

Bukan itu sahaja, tatkala membeli nasi kerabu sarapan pon berlaku. Hampir 10-15 minit kami berbaris, ada cikgu lelaki dan perempuan. Barisan ada 2 dan amat jelas itu adalah barisan giliran. Tak semena-mena seorang insan bertuah dari jauh melenggang kangkung tiba di kawasan perbarisan para cikgu membeli nasi kerabu, insan itu terus berkata "nasi dagang satu, makan!"...beberapa detik selepas itu, dia dapat nasi dagangnya tanpa perlu berbaris. Sedangkan dalam barisan nasi kerabu itu terdapat wanita mengandung yang berdiri lama lebih dari pemakan nasi dagang itu. Sensitivi tak tahu tercicir di mana atau memang tak ada. Pakcik pencedok tak bersalah sebab dia mana ingat turn siapa.

Ia mungkin remeh tapi sebagai seorang pendidik, akhlak mana ingin kau pakai. Ego barangkali yang menghalang dari turut sama berbaris.

Ia tak sama saat aku mengandung, Brian english memberi laluan kepadaku agar thumb in dahulu. Padahal tempoh berdiri tak sampai 5saat pon. Lagi pon boleh saja aku pergi ke mesin thumb print yang lain. Akhlak mulia yang terpamer dan sensitivitinya cukup aku sanjungi. Lihat, budi dan akhlak mulia sentiasa dikenang walau kebaikan itu dirasakan amat kecil. 

1 comment:

  1. salam. nak tanya, u lecturer di KML ke? can i know the procedure of being kml-ian's lect?

    do email me at syuhadaazlan97@gmail.com

    tq

    ReplyDelete

nak komen? silakan. komen anda sangat berharga..