Wednesday, 15 October 2014

Jurnal Persahabatan: Izyan


2014 ni adalah tahun kelima saya berada di Labuan. Kami datang 44 orang lalu menamakan kumpulan kami sebagai gang 44. Dalam tempoh 5 tahun ini, bilangan 44 di Labuan semakin berkurang.  Ramai ahlinya sudah pergi meninggalkan Labuan, membawa  haluan hidup masing-masing.

Terbaru, Izyan juga mengorak langkah untuk balik ke semenanjung menyertai Bahagian Matrikulasi. 

Menyingkap kembali pertemuan pertama dengan beliau ialah semasa dalam penerbangan ke Labuan. Saya diberitahu, dia graduan UM. Wow saya rasa. Seganla saya ketika itu kerana grad UMS je, dan sering membawa 'grad UMS je' ke mana-mana. Sebab merasakan dalam hati ilmu ciput, lepas tu nak mengajar, oh rasa tak yakinnya, sudahlah mengajar matrikulasi. Mula lah inferiority complex.

Banyak perkara dalam hidup ni saya belajar dari dia secara indirect. Izyan banyak melihat hikmah di sebalik kejadian yang kita alami dalam hidup.. Dia banyak nasihat dan lantang dalam menyuarakan sesuatu, yang mana dalam banyak perkara saya tak mampu nak sampaikan. 

Banyaklah perkara yang dilalui dan dipelajari oleh kami bersama. Disebabkan dia open minded maka saya senang dengan dia dan tak kisah untuk bincang apa-apa. 

Dipendekkan cerita, sentialah cari kawan yang baik, yang mendorong kita buat baik. Kalau suka berkawan dengan pengumpat, tak lama mengumpat pon jadi habit kita. Kalau tak mengumpat, tapi kita pula jadi tukang dengar umpatan. 

Kawan kita ialah siapa kita. KawanlH juga dengan pengumpat tapi nasihatilah secara perlahan-lahan. 

Suami saya ialah kawan yang paling baik. Beliau suka baca artikel yang 'heavy' melibatkan fatwa dan hukum hakam, dia lebih digest, jadi dia share kat saya yang pemalas baca benda heavy. Untunglah saya. 

Itulah saja tentang kawan2 dan Izyan sahabat baik saya. Semoga hubungan baik terus terjalin biar dalam doa walau tak bersua muka. 

Amal Harun
Labuan

No comments:

Post a Comment

nak komen? silakan. komen anda sangat berharga..