Saturday, 29 March 2014

Kehidupan yang Sebentar

Ini scan kali kedua mengesahkan EDD: expected due date.
Ini pula semasa minggu 25 di Kota Kinabalu sebab baba tak pernah tengok kamu hihiii.
Ini scan pertama kali, doktor anggarkan waktu ni kamu 3bulan, mama masih slim, tak percaya mengndung. Inilah pertama kali melihat kamu dengan jantung kamu yang sudh terbentuk, malah sudah ada degupan rupanya.

Alhamdulillah sangat banyak perkara yang berlaku setelah mama quit study. Mama ada usrah online dan offline dengan kawan sekitar Labuan. 

Apa yang diperolehi dari usrah online mama akan share pada usrah offline. Usrah ni mama mulakan dengan mengajak aunty dayang. Aunty dayang sangat responsif dan proaktif. Dia pon ajak aunty mardhiah, aunty Iman iaitu mama mirza, dan aunty suhara ummi aisyah safiyyah. 

Kami mulakan usrah dengan surah dalam juz 29 menggunakan tafsir fu zilaalil quran, hadis 40 dan sirah nabi dari raheeq makhtoum. Semasa usrah kids are allowed! Sebab kebanyakan mereka ialah para ibu dan suri rumah. 

Mama juga teringat setahun lalu, di hadapan balai perlepasan, Dr.Zain pesan agar mama berusrah bersama Dr. Waramlah. Mama segan nak approach dia sebab dia mesti busy dan on call saja di hospital nukleus. Mama juga nampak dia on call sebab mama selalu muntah dan kena drip di kecemasan.

Setelah develop usrah, mama terfikir untuk ajak dia, tapi mama segan. Tiba-tiba mama dapat mesej menerusi Whatsapp dari Dr. Waramlah. Dia sudah ke klinik kesihatan, jadi dia kata dah tak busy, dia nak join usrah. Tengok, Allah mudahkan urusan hambanya!

Maka kami pun memulakan usrah, membina ukhwah dan mencintai al-quran. Setelah itu, mama dilantik menjadi pengarah Program KLS. 

Mama kena buat kertas kerja dan arrange event. Ada ramai ikhwah dan akhawat yang turut serta di Labuan. Pendek kata, banyak urusan perlu dilaksanakan, dan dimudahkan Allah.

Mama membiasakan diri dengan kesibukan di luar waktu pejabat. Semasa kerja, kerjalah bersungguh-sungguh. Manakala di luar kerja, pun bersungguh-sungguh. Pasal KLS nanti mama tulis yang lain. InsyaAllah kalau mama ada idea la ya!

Pendek kata, kesibukan begini memang sengaja dicari, kerana mama fikir, dunia bukan tempat kita berehat. Mama juga mahu mendidik kamu sejak dalam rahim lagi untuk kamu bekerja keras dalam urusan dunia mahupun akhirat. Biarlah kita sibuk di dunia demi akhirat. 

Alhamdulillah, mama nak ucapkan terima kasih juga kepada baba yang sanggup bersama sibuk menunaikan tanggungjawab sosial ( baca: wajibat terhadap ummah). Dia juga izinkan mama ke sana sini dan sangat menyokong. Baba juga speaker program tu. Lucu pula bila baba sampaikan ceramah. 

Mama ingatkan diri bahawa dunia ini kehidupan hanya sebentar. Kita hidup kemudin mati. Antaranya kita kena buat amal soleh. Itulah bekal kita menuju akhira. 

Love u my little caliph!
Amal Harun
Labuan

No comments:

Post a Comment

nak komen? silakan. komen anda sangat berharga..