Sunday, 9 December 2012

Beg Coach

yang ku mahu, ni paling murah la, tapi aku tak mahu dah, bagus infaq Palestin saja.

"Wah, ramainya orang, tidak letih kah?" kata teman serumah saya ketika kami menonton berita di TV. J emaah haji dilaporkan sedang melakukan ibadah melontar di jamrah.

"Sebab tu lah kena pergi masa muda, sihat dan masih kuat" kata saya sebagai respon sambil jari melayari internet. Laman apakah yang sedang saya terokai??

Tidak lain dan tidak bukan laman sebuah beg tangan berjenama COACH. Kemudian saya berkira-kira mahu memiliki satu beg berjenama itu. Cis, syaitan sedang membelai-belai perasaan saya agar memasang keazaman tinggi membelinya.

"ahaa! ini murah RM700 je" saya teruja.

"Simpanlah duit kamu, perhi haji masa muda" pendek, tepat dan terkesan betul kata-katanya.

Saya kaget menelan liur dan tersengih, kemudian saya terus tutup laman tersebut. Biarlah saya ada beg saja bukan jenama itu.

Teguran dia bagaikan emas. Betul-betul buat saya membuang azam tentang beg COACH. Insaf dibuatnya. Terima kasih teman serumah saya.

Prof Muhaya dalam rancangan di TV sempena aidil adha berpesan agar simpan duit, jangan asyik beli handbag saja. Simpan duit tu agar dapat buat korban setiap tahun. Saya pula berazam simpan duit agar dapat pergi mekah beribadah umrah atau haji. Titik.

Say NO to expensive handbag!

Amal Harun
Labuan.

No comments:

Post a Comment

nak komen? silakan. komen anda sangat berharga..