Tuesday, 22 December 2009

Yang lebih baik

Dr.G seorang pakar forensik adalah tetamu dalam rancangan Rachael Ray di NTV7. Dr.G membuat autopsi setiap hari. Beliau sangat gembira, bahagia dan teruja dengan tugasnya walaupun menerima mayat yang mengerikan setiap hari.

“saya gembira dan menghargai setiap hari yang saya lalui kerana setiap hari saya berpeluang untuk hidup, tidak seperti mayat yang saya terima, hari ini mereka mati, tetapi saya masih berpeluang untuk hidup, jadi mengapa saya harus berasa tidak gembira dan bahagia”

Hari-hari yang dilalui biarlah membawa perubahan positif seribu erti. Klise yang banyak apabila menjelang tahun baru, baru memasang azam baru. Mudah-mudahan praktikal juga seiring azam yang mulia.

Berubah bermula dari dalam ke luar, inside out. Elemen yang harus dirawat ialah akal yang jahil, hati yang keras dan nafsu yang liar.

Dakwah Rasulullah di mekah memfokuskan pegangan akidah. Tauhid yang kuat secara automatic mengubah rasa, fikiran dan tingkahlaku manusia. Transformasi, evolusi mahupun reformasi mesti berlandaskan tauhid, akidah yang sejahtera! Semua itu dapat memberi kekuatan pengetahuan, kemahuan dan kemampuan untuk berubah.

Mohonlah kepada Allah agar mengukuhkan langkah kita untuk berubah. Semoga menjadi insan berjiwa hamba.


Apa sahaja yang diberikan kepada kamu, maka itu adalah kenikmatan hidup duniawi dan perhiasannya yang sementara; sedang apa yang di sisi Allah adalah lebih baik dan lebih kekal. Maka apakah kamu tidak memahaminya?”

al-Qasas: 60Amal Harun
Kg.Aman

No comments:

Post a Comment

nak komen? silakan. komen anda sangat berharga..